GULE FOOD TRUCK
sociální podnik pro OZP
Mgr. Martin Ballaty
vedoucí sociálního podniku
+420 725 901 948
ballaty@gulefoodtruck.cz
Základy projektu GULE (Gastronomie Umožňující Lidem Existovat) vycházejí z mých osobních, studijních a profesních zkušeností.
S problematikou začleňování znevýhodněných osob do společnosti přicházím do kontaktu od útlého dětství. Vyrůstal jsem totiž po boku bratra s kombinovanou vadou a tato životní zkušenost se stala hlavní motivací pro hlubší zájem o dané téma.
Z tohoto důvodu jsem se po gymnáziu věnoval studiu humanitních disciplín (resocializační pedagogika) a absolvoval několik praxí v denních stacionářích pro osoby s různými typy znevýhodnění.
Po ukončení studií jsem se však absolutně necítil na přímou práci s danou cílovou skupinou a bál se syndromu vyhoření. Nicméně touha pomáhat lidem na okraji společnosti ve mne setrvala, a proto následovala profesní kariéra na Magistrátu hlavního města Prahy. Zde jsem měl na starosti administraci projektů financovaných z fondů EU, které byly zaměřeny na podporu neziskových organizací pracujících se znevýhodněnými osobami.
Vše „dozrálo“ až po ukončení pracovního poměru a cestě na opačnou polokouli. Výše uvedené osobní, studijní a profesní zkušenosti se propojily v celek a já poprvé v životě sebral „GULE“ na to, abych se postavil výzvě ve formě přímé práce s cílovou skupinou.
A tak jsme tu … SOCIÁLNÍ PODNIK, jehož posláním je vytváření pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním znevýhodněním.
provozem food trucku chceme poukázat na skutečnost, že i člověk s handicapem je schopen kvalitního pracovního výkonu, není třeba mu vytvářet speciální pracovní podmínky a neustále na jeho činnost dohlížet.
Projekt v současné době poskytuje stabilní pracovní uplatnění 4 osobám se III. stupněm invalidity. Jsme taková malá rodina, a proto týmu přezdíváme „Děti z GULErbynu“.
Bývalá majitelka cestovní agentury, která hovořila 4 světovými jazyky. Před 3 lety jí však postihla mozková přihoda, učila se tak znovu mluvit, ovládat hrubou i jemnou motoriku. Prošla tréninkovým programem v TA KAVÁRNĚ, kde si osvěžovala pracovní návyky - práci s penězi, obsluhu hostů a přípravu různých nápojů. Po absolvování tréninku přijala práci v projektu GULE a je vždy tou “elegantní dámou u pokladny”. Ráda cestuje, miluje Francii a bílé víno. Doma ma pejska “smokeyho” a v gulích nemusí sektor u fritézy - pronesla, že: “není žádná smažka”.
Vyučil se čalouníkem, avšak po většinu života pracoval v gastronomii jako výčepní, pomocný kuchař a také jako barista v sociálním podniku Cafe Martin a TA KAVÁRNA. Má od dětství Diabetes melitus 1.typu a správnou hladinu inzulínu v těle mu zabezpečuje speciální pumpa. I přesto, že to nesmí s ochutnáváním koblížků přehnat, je do jejich smažení zapálen natolik, že mu interně přezdíváme “gulomet”. Zbyněk si nedokáže představit ráno bez svého “turka” a červené Chesterfieldky. Je milovníkem country, Kozla 10* a španělského ptáčka. V trucku nemá rád úklid a mytí věcí po směně, ale tomu se stejně většinou úspěsně vyhne.
Narodila se s dětskou mozkovou obrnou (DMO), vystudovala v Jedličkově ústavu obor sociálně právní činnost pro oblast sociální péče a následně naskočila do tréninkového programu v nedaleké TA KAVÁRNĚ. Poté několik let působila v mamacoffee, kde se však nedostala z pozice “myče nádobí” na vyšněný bar. Proto nabídku zaměstnání ve food trucku přijala okamžitě jako obrovskou výzvu a krok vpřed. Tato milovnice Harryho Pottera patří k nejsvědomitějším zaměstnancům podniku a občas máme pocit, že by nejradeji byla chobotnicí, aby mohla zvládnout co nejvíce činností. Stála také u zrodu našeho karamelu, proto jí přezdíváme “karamelová víla”. Pokud na ní budete chtít udělat dojem, pozvěte jí na horké kakao.
Naše dítko ze Sudet je řádně hrdé na svůj původ a při sebemenší příležitosti nezapomene zakřičet „Dycky Most!“. Ač by to do něj málokdo řekl, je vyučeným kadeřníkem. V dětství byl také dobrovolným hasičem či členem civilní obrany.
Jeho životní cesta ho však ve 20ti letech zavedla do vinohradské pekárny, kde i s pětiletým zpožděním zjistil, že „pekařina je jasná volba“. Svou lásku k řemeslu chtěl i nadále rozvíjet, proto se rozhodl pro odchod do Ambiente Pizza Nuova, kde poprvé okusil pečení na dřevě. Vydržel 5 let a pak ho Aleš Karpíšek zlákal do dalšího projektu, kterým byla karlínská Eska. Zde stál u zrodu vyhlášených kváskových chlebů 33 a 66, loupáků i dalších produktů. Artur je klasik, a to nejen po ránu … k jídlu má nejraději kachýnku se zelím zalitou Radegastem 12. Dovolenou tráví na Jadranu nebo na své chatě u Berounky. V trucku je nejraději tam, kde je chaos … prohlašuje, že „je jako losos“ – rád jde proti proudu. My už si ho však srovnáme.
Pracovala v různých oborech – od obchodu přes vlastní nehtové studio, až po vrcholový management ve velké společnosti. V tu dobu jí zastihla první fáze onemocnění a stala se onkologickým pacientem. Po „úspěšném“ vyléčení však přišla další rána a celý proces musela absolvovat znovu.Boj však nakonec vyhrála a když jsme se na ní zeptali jejich blízkých, z odpovědí jsme až „prděli jednorožce“, jak sluníčkové to bylo. Eliška je příkladem toho, že i člověk s těžkým osudem může kolem sebe šířit čirý optimismus. Její život se točí kolem dospívající dcery Elišky a fenky Rozárky. Umí se zasmát u dobré české komedie, ale i uronit slzičku u "holčičího dojáku". Ve volných chvílích také ráda lítá po zahradě nebo cvičí jógu. V našem food trucku je teprve krátce, ale nejvíce se jí líbí u pokladny, protože tam může pokukovat po chlapech. :D
Vystudoval AVU v Praze. V 90. letech byl na stipendiu ve Francii. Po návratu pracoval jako pedagog na ZUŠ v Praze a fakultě architektury VUT v Brně, kde vedl semináře: tvůrčí modelování v architektuře, teorie barev a interakce uměleckého díla ve veřejném prostoru. Vzhledem ke zhoršujícím se zdravotním obtížím byl však nucen pedagogickou činnost opustit. V životě miluje klid a pořádek, rád se toulá v přírodě a do uší si pouští Nico z The Velvet Underground. Velmi poučné se mu jeví moudro jistého dědečka: „Nejhorší je, když to, co ti jde nejlíp, je blbé.“
Design & web Marek Chaloupka