B-logotyp-2barvy
gulmistr@3x

GULE FOOD TRUCK
sociální podnik pro OZP

Mgr. Martin Ballaty
vedoucí sociálního podniku

+420 725 901 948
ballaty@gulefoodtruck.cz

 

příběh sociálního podniku Gule

Základy projektu GULE (Gastronomie Umožňující Lidem Existovat) vycházejí z mých osobních, studijních a profesních zkušeností. 

S problematikou začleňování znevýhodněných osob do společnosti přicházím do kontaktu od útlého dětství. Vyrůstal jsem totiž po boku bratra s kombinovanou vadou a tato životní zkušenost se stala hlavní motivací pro hlubší zájem o dané téma.  

Z tohoto důvodu jsem se po gymnáziu věnoval studiu humanitních disciplín (resocializační pedagogika) a absolvoval několik praxí v denních stacionářích pro osoby s různými typy znevýhodnění. 

Po ukončení studií jsem se však absolutně necítil na přímou práci s danou cílovou skupinou a bál se syndromu vyhoření. Nicméně touha pomáhat lidem na okraji společnosti ve mne setrvala, a proto následovala profesní kariéra na Magistrátu hlavního města Prahy. Zde jsem měl na starosti administraci projektů financovaných z fondů EU, které byly zaměřeny na podporu neziskových organizací pracujících se znevýhodněnými osobami.

 Vše „dozrálo“ až po ukončení pracovního poměru a cestě na opačnou polokouli. Výše uvedené osobní, studijní a profesní zkušenosti se propojily v celek a já poprvé v životě sebral „GULE“ na to, abych se postavil výzvě ve formě přímé práce s cílovou skupinou. 

A tak jsme tu … SOCIÁLNÍ PODNIK, jehož posláním je vytváření pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním znevýhodněním. 

HP-socialni-podnik

provozem food trucku chceme poukázat na skutečnost, že i člověk s handicapem je schopen kvalitního pracovního výkonu, není třeba mu vytvářet speciální pracovní podmínky a neustále na jeho činnost dohlížet.

nadpis-nas-tym

Projekt v současné době poskytuje stabilní pracovní uplatnění 4 osobám se III. stupněm invalidity. Jsme taková malá rodina, a proto týmu přezdíváme „Děti z GULErbynu“.

Ingrid-image@3x

ingrid

Bývalá majitelka cestovní agentury, která hovořila 4 světovými jazyky. Před 3 lety jí však postihla mozková přihoda, učila se tak znovu mluvit, ovládat hrubou i jemnou motoriku. Prošla tréninkovým programem v TA KAVÁRNĚ, kde si osvěžovala pracovní návyky - práci s penězi, obsluhu hostů a přípravu různých nápojů. Po absolvování tréninku přijala práci v projektu GULE a je vždy tou “elegantní dámou u pokladny”. Ráda cestuje, miluje Francii a bílé víno. Doma ma pejska “smokeyho” a v gulích nemusí sektor u fritézy - pronesla, že: “není žádná smažka”.

fork

zbyněk

Vyučil se čalouníkem, avšak po většinu života pracoval v gastronomii jako výčepní, pomocný kuchař a také jako barista v sociálním podniku Cafe Martin a TA KAVÁRNA. Má od dětství Diabetes melitus 1.typu a správnou hladinu inzulínu v těle mu zabezpečuje speciální pumpa. I přesto, že to nesmí s ochutnáváním koblížků přehnat, je do jejich smažení zapálen natolik, že mu interně přezdíváme “gulomet”. Zbyněk si nedokáže představit ráno bez svého “turka” a červené Chesterfieldky. Je milovníkem country, Kozla 10* a španělského ptáčka. V trucku nemá rád úklid a mytí věcí po směně, ale tomu se stejně většinou úspěsně vyhne.

fork
Zbynek-image@3x
Lenka-image@3x

lucka

Narodila se s dětskou mozkovou obrnou (DMO), vystudovala v Jedličkově ústavu obor sociálně právní činnost pro oblast sociální péče a následně naskočila do tréninkového programu v nedaleké TA KAVÁRNĚ. Poté několik let působila v mamacoffee, kde se však nedostala z pozice “myče nádobí” na vyšněný bar. Proto nabídku zaměstnání ve food trucku přijala okamžitě jako obrovskou výzvu a krok vpřed. Tato milovnice Harryho Pottera patří k nejsvědomitějším zaměstnancům podniku a občas máme pocit, že by nejradeji byla chobotnicí, aby mohla zvládnout co nejvíce činností. Stála také u zrodu našeho karamelu, proto jí přezdíváme “karamelová víla”. Pokud na ní budete chtít udělat dojem, pozvěte jí na horké kakao.

fork

artur

Naše dítko ze Sudet je řádně hrdé na svůj původ a při sebemenší příležitosti nezapomene zakřičet „Dycky Most!“. Ač by to do něj málokdo řekl, je vyučeným kadeřníkem. V dětství byl také dobrovolným hasičem či členem civilní obrany.
Jeho životní cesta ho však ve 20ti letech zavedla do vinohradské pekárny, kde i s pětiletým zpožděním zjistil, že „pekařina je jasná volba“. Svou lásku k řemeslu chtěl i nadále rozvíjet, proto se rozhodl pro odchod do Ambiente Pizza Nuova, kde poprvé okusil pečení na dřevě. Vydržel 5 let a pak ho Aleš Karpíšek zlákal do dalšího projektu, kterým byla karlínská Eska. Zde stál u zrodu vyhlášených kváskových chlebů 33 a 66, loupáků i dalších produktů. Artur je klasik, a to nejen po ránu … k jídlu má nejraději kachýnku se zelím zalitou Radegastem 12. Dovolenou tráví na Jadranu nebo na své chatě u Berounky. V trucku je nejraději tam, kde je chaos … prohlašuje, že „je jako losos“ – rád jde proti proudu. My už si ho však srovnáme.

fork
artur-maska-foto@2x
eliska-maska-foto@3x

eliška

Pracovala v různých oborech – od obchodu přes vlastní nehtové studio, až po vrcholový management ve velké společnosti. V tu dobu jí zastihla první fáze onemocnění a stala se onkologickým pacientem. Po „úspěšném“ vyléčení však přišla další rána a celý proces musela absolvovat znovu. Boj však nakonec vyhrála a když jsme se na ní zeptali jejich blízkých, z odpovědí jsme až „prděli jednorožce“, jak sluníčkové to bylo. Eliška je příkladem toho, že i člověk s těžkým osudem může kolem sebe šířit čirý optimismus. Její život se točí kolem 17-ti leté dcery Elišky a fenky Rozárky. Všechny tři se umí společně zasmát u dobré české komedie, ale i uronit slzičku u "holčičího dojáku". Ve volných chvílích také rády lítají po zahradě nebo cvičí jógu. V našem food trucku je teprve krátce, ale nejvíce se jí líbí u pokladny, protože tam může pokukovat po chlapech. :D

fork

tomáš

Vystudoval AVU v Praze. V 90. letech byl na stipendiu ve Francii. Po návratu pracoval jako pedagog na ZUŠ v Praze a fakultě architektury VUT v Brně, kde vedl semináře: tvůrčí modelování v architektuře, teorie barev a interakce uměleckého díla ve veřejném prostoru. Vzhledem ke zhoršujícím se zdravotním obtížím byl však nucen pedagogickou činnost opustit. V životě miluje klid a pořádek, rád se toulá v přírodě a do uší si pouští Nico z The Velvet Underground. Velmi poučné se mu jeví moudro jistého dědečka: „Nejhorší je, když to, co ti jde nejlíp, je blbé.“

fork
tomas-maska-foto@3x

facebook

facebook@2x

twitter

twitter@2x

instagram

instagram@2x
#mamenatogule
#handicapnoaco

ZA PODPORY

EU-loga-transparent

Projekt: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000709